ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ –
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

 

Αρκετές πρόσφατες επιστημονικές αναφορές δείχνουν ότι τα ποσοστά υπογονιμότητας αυξάνονται παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό, όλο και περισσότερα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν μωράκι, καταφεύγουν στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).

Ο στόχος της θεραπείας με IVF είναι η γέννηση ενός υγιούς μωρού, με ελάχιστους κινδύνους για την υγεία τόσο του ίδιου όσο και της μητέρας.

Η διέγερση των ωοθηκών στην τυπική  IVF περιλαμβάνει τη χρήση υψηλής δόσης φαρμάκων και στοχεύει στη συλλογή πολλαπλών ωαρίων για τη βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας. Ωστόσο, όλο και περισσότερα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας, αναζητούν λύσεις με λιγότερα ορμονικά φάρμακα και παρενέργειες, καθώς η κλασική IVF συχνά αποτελεί μια συναισθηματικά επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Η ήπια διέγερση (mild stimulation) IVF είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στις μέρες μας, για να δηλώσει την χρήση χαμηλών δόσεων (ή καθόλου) φαρμάκων για την διέγερση των ωοθηκών σε έναν κύκλο εξωσωματικής.

Όπως και με την κλασική IVF, πραγματοποιείται γονιμοποίηση στο εργαστήριο και στη συνέχεια μεταφορά εμβρύων. Η ήπια διέγερση των ωοθηκών η οποία στοχεύει στην επίτευξη μιας πιο φιλικής προς τον ασθενή επιλογή, φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, καθώς το οικονομικό κόστος είναι μικρότερο και τα αποτελέσματα ικανοποιητικά.

Ποιες είναι οι επιλογές για μια ήπια διέγερση ΙVF;

Οι δύο βασικές επιλογές είναι ο φυσικός κύκλος και η IVF με λιγότερα φάρμακα:

Φυσικός κύκλος IVF

Ο φυσικός κύκλος IVF δεν περιλαμβάνει καθόλου τη χορήγηση φαρμάκων γονιμότητας. Το ωάριο που απελευθερώνεται ως μέρος του κανονικού μηνιαίου κύκλου, λαμβάνεται και αναμειγνύεται με σπέρμα, όπως και στην περίπτωση της συμβατικής IVF.Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι ίσως το ένα αυτό ωάριο, είναι καλύτερης ποιότητας σε σύγκριση με τα ωάρια της κλασικής IVF. Επιπλέον, είναι επίσης λιγότερο πιθανό να έχουμε πολύδυμη κύηση (δίδυμα ή τρίδυμα) σε σχέση με την  τυπική IVF  και παράλληλα αποφεύγονται όλες οι παρενέργειες των φαρμάκων εξωσωματικής (ζάλη, εξάψεις, φούσκωμα/κοιλιακή δυσφορία). Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διέγερση των ωοθηκών είναι ενέσιμα, κάτι το οποίο είναι ψυχολογικά και σωματικά επίπονο για αρκετές γυναίκες (ερεθισμοί στο σημείο της ένεσης, μικρά αιματώματα κτλπ)

IVF με λιγότερα φάρμακα

Στην περίπτωση αυτή λαμβάνεται χαμηλότερη δόση φαρμάκων για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με την τυπική IVF. Αυτό μειώνει σημαντικά τον χρόνο θεραπείας και συνεπώς αποφεύγονται και δυσάρεστες παρενέργειες από τα φάρμακα. Η πιθανότητα επιτυχίας είναι παρόμοια και το ποσοστό επιπλοκών μικρότερο.

Επηρεάζει τις πιθανότητες επιτυχίας η ήπια διέγερση IVF;

Σε γενικές γραμμές, τα ποσοστά επιτυχίας τείνουν να είναι χαμηλότερα σε σχέση με την τυπική IVF, καθώς συλλέγονται λιγότερα ωάρια. Για το λόγο αυτό, οι θεραπείες αυτές ενδείκνυνται σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που δεν ανταποκρίνονται καλά στην IVF (π.χ. γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας) καθώς και οι γυναίκες με προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες, φαίνεται να αποτελούν το κατάλληλο target group.

Συμπερασματικά, σε σχέση με τις παραδοσιακές θεραπείες IVF με υψηλές δόσεις φαρμάκων, η ήπια διέγερση έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως μειωμένο κόστος ανά κύκλο και λιγότερο σωματικό/συναισθηματικό στρες για την υποψήφια μητέρα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη θεραπεία έχει ένδειξη σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Drakopoulos P, Romito A, Errázuriz J, Santos-Ribeiro S, Popovic-Todorovic B, Racca A, Tournaye H, De Vos M, Blockeel C. Modified natural cycle IVF versus conventional stimulation in advanced-age Bologna poor responders. Reprod Biomed Online. 2019 Oct;39(4):698-700
  2. Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. Comparison of pregnancy rates for poor responders using IVF with mild ovarian stimulation versus conventional IVF: a guideline. Fertil Steril .2018 Jun;109(6):993-999.
  3. Montoya-Botero P, Drakopoulos P, González-Foruria I, Polyzos NP. Fresh and cumulative live birth rates in mild versus conventional stimulation for IVF cycles in poor ovarian responders: a systematic review and meta-analysis. 2021 Feb 14;2021(1):hoaa066.
  4. Nargund G, Fauser BCJM. Mild ovarian stimulation for IVF is the smartest way forward. Reprod Biomed Online. 2020 Oct;41(4):569-571.